Laatste alarmering:
Datum 11|12 Tijd 11:54:06 (inci-07) Oms Alarm De Schutse Schutselaan Coevorden 038831 Prio Hoog Eenheid | BvD Brandweer Coevorden Drenthe
donderdag 13 december 2018

DONDERDAG 26|04

Preventieve bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups is weer in aantocht. Op verschillende plaatsen in de gemeente voeren we preventieve bestrijding uit.

COEVORDEN - Eind april/begin mei vormen zich bladeren aan de eikenbomen. Dat is het moment om de eikenprocessierups op een biologische en natuurvriendelijke manier te bestrijden. Daarbij worden natuurlijke vijanden van de rups (kleine aaltjes) met een vernevelaar in de bomen gespoten. Deze aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren. Ze hebben alleen effect op de eikenprocessierups, omdat andere kwetsbare of beschermde rupsensoorten op dat moment nog niet in de bomen aanwezig zijn.

 

's Avonds en/of 's nachts
De bestrijding gebeurt 's avonds en/of 's nachts, omdat dan het beste resultaat wordt bereikt. De aaltjes kunnen namelijk niet goed tegen daglicht en drogen overdag snel uit. De werkzaamheden worden uitgevoerd met tractoren, dit kan enige geluidsoverlast opleveren. Het is niet mogelijk om een precieze datum aan te geven waarop de werkzaamheden plaatsvinden, dit hangt af van de weersomstandigheden.

 

Voorzorg
Hoewel de preventieve bestrijding met aaltjes niet schadelijk is voor mens, plant en dier adviseren we bewoners rond het betreffende gebied tijdens de werkzaamheden niet onder de nevel door te wandelen of te fietsen om te voorkomen dat u in aanraking komt met de spuitnevel.

 

Rood/witte linten
De rupsen maken eind mei/begin juni hun nesten. Als de gemeente een nest ontdekt of een melding krijgt, wordt een rood/wit lint om de boom gespannen met de waarschuwing: Let op, eikenprocessierups. De nesten in deze bomen worden, in opdracht van de gemeente, zo spoedig mogelijk opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf. Als het nest is geruimd, wordt het lint weer verwijderd.

 

Meld een nest
Ziet u zelf een nest? Waarschuw dan direct de gemeente, telefonisch via 14 0524 of per e-mail: meldpunt@coevorden.nl. Meld het nest ook als u eigenaar bent van grond of bomen met daarop de eikenprocessierups. De bestrijding van zo'n nest is voor eigen kosten, maar kan in overleg met de gemeente meegenomen worden bij het ruimen van nesten in de openbare ruimte. Als u het nest op eigen initiatief wilt bestrijden, schakel dan altijd een deskundig bedrijf in.

Foto's
1/1